Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΛΕΒΙΑΘΑΝ: ΚΟΙΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΜΕ ΚΥΠΡΟ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Νέα δεδοµένα στις ενεργειακές και πολιτικές ισορροπίες της Ανατολικής Μεσογείου επιχειρεί να διαµορφώσει το Ισραήλ, υλοποιώντας τη στρατηγική διακήρυξή του για ενεργειακό άξονα Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας µε στόχο την ευρωπαϊκή αγορά.

Η πρόταση της ισραηλινής εταιρείας Ντέλικ (Delek Group) βρίσκεται εδώ και µερικές µέρες ήδη στα χέρια του Προέδρου Χριστόφια µε επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρό της, πολυεκατοµµυριούχο Ασι Μπάρτφιλ και προβλέπει τη δηµιουργία στην Κύπρο τερµατικού σταθµού υγροποίησης φυσικού αερίου και µεταφορά σε αυτόν των κοιτασµάτων των δύο χωρών για κάλυψη των επιτόπιων αναγκών, αλλά και για εξαγωγές σε όλον τον κόσµο. Η εταιρεία Ντέλικ, η οποία κατέχει τα δικαιώµατα για τα ισραηλινά κοιτάσµατα στο «Λεβιάθαν» και σε άλλα κοιτάσµατα, είναι και µέτοχος στη Noble Energy, που έχει τα δικαιώµατα στο κυπριακό «Οικόπεδο 12», που βρίσκεται δίπλα στα ισραηλινά κοιτάσµατα.

Οι Ισραηλινοί προτείνουν στον Πρόεδρο Χριστόφια κοινή επένδυση (joint venture)

των δύο χωρών για τη δηµιουργία του τερµατικού σταθµού,στον οποίο θα µεταφέρεταιφυ σικό αέριο που έχει ήδηεντοπιστεί στα ισραηλινά οικόπεδα, όπωςκαι εκείνο που έχει εντοπιστεί στα γειτονικά οικόπεδατης Κύπρου. Ο πρόεδρος της Ντέλικ σηµειώνει στην επιστολή του ότι µόνο από το κοίτασµα «Λεβιάθαν» µπορούν να αντληθούν 450 δισεκατοµµύρια κυβικά µέτρα (BCM) φυσικού αερίου και διαβεβαιώνει ότι οι ποσότητες αυτές µπορούν να ικανοποιήσουν τις κυπριακές ανάγκες για δεκαετίες και πως το όλοεγχείρηµα µπορείνα προµηθεύσει την Κύπρο µε φυσικό αέριο το 2014, πριν δηλαδή από το χρονικό όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, και να καταστήσει την Κύπρο περιφερειακό ενεργειακό κέντρο. Ζητούν, τέλος, συνάντηση για να εξηγήσουν το σχέδιό τους.

Χαµηλοί τόνοι
Η κυπριακή κυβέρνηση, για πολιτικούς ενδεχοµένως λόγους, τηρεί χαµηλούς τόνους και µόνο χθες επιβεβαίωσετο ισραηλινό ενδιαφέρον διά στόµατος του υπουργού Εµπορίου, ο οποίος είπε ότι όλα ταενδεχόµενα είναι ανοιχτά.

Περισσότερο σαφής ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Κυπριανού, ο οποίος είπε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας µε τη γειτονική χώρα.

Υπό το φως όλων αυτών, ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στο Ισραήλ, µια επίσκεψηπου έχει αναγγελθείκαι από τις δύο πλευρέςεδώ και πολύ καιρό,αλλά δεν έχει µέχρι στιγµής πραγµατοποιηθεί. Αν αυτή πραγµατοποιηθεί τονΜάρτιο, όπως αναφέρουν ορισµένες πληροφορίες, τότε ασφαλώς θα υπάρχουν πολλά να συζητηθούν.

Ανατροπές
Το πρόβληµα που αντιµετωπίζει η κυπριακή κυβέρνηση είναι πως η ισραηλινή πρόταση ανατρέπει τη διαδικασία εισαγωγής φυσικού αερίου, η οποία είχε φθάσει στο τέλος της τον περασµένο µήνα. Η κυπριακή κυβέρνηση ετοιµαζόταν να υπογράψει εικοσαετές συµβόλαιο µε την εταιρεία Shell, ηοποία είχε προκριθείκατά τη διαδικασία των προσφορών µε τιµή ανά µονάδα φυσικού αέριου 9,5 δολάρια. Ηισραηλινή πρόταση δηµιουργεί νέαδεδοµένα και αυξάνειτις ήδη υπάρχουσες στοεσωτερικό πολιτικές πιέσεις για αναθεώρηση οποιωνδήποτε αποφάσεων έχουν ληφθεί και εξέταση των νέων προτάσεων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου