Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

"ΣΤΑ 44 ΔΙΣ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΟ", ΛΕΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

Για 50 ΔΙΣ; Δεν έμαθες τα νέα... η τιμή έπεσε στα... 44!
Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η περιουσία των ΔΕΚΟ ανέρχεται στα 44 δισ. ευρώ και εξ αυτών η αξία της μετοχικής συμμετοχής του Δημοσίου αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς το φιλόδοξο σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων, τότε το Eλληνικό Δημόσιο θα έχει μια επιπλέον ελάφρυνση 18,5% του ΑΕΠ στο δημόσιο χρέος έως το 2020.

Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές του ΔΝΤ θεωρούν ότι το δημόσιο χρέος θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2013. Στην έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία εντοπίζονται καθυστερήσεις στην εφαρμογή των απαιτούμενων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που μπορεί να οφείλονται «είτε σε πολιτικούς λόγους είτε σε διοικητικούς λόγους».

Τα δύο σενάρια 
Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι εάν το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης για την περίοδο 2012-2015 υλοποιηθεί κανονικά, τότε το χρέος θα μειωθεί κατά 16,5% του ΑΕΠ. Το αρνητικό σενάριο προβλέπει ότι σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης το χρέος μπορεί να αγγίξει το 200% του ΑΕΠ προτού αρχίσει να μειώνεται από το 2013.
Το αισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ για την Ελλάδα προβλέπει επίσης βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κατά 10% εντός των επόμενων 5 έως 6 ετών και ανάκαμψη του τουρισμού σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα του 2010, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη. 

Οι αναλυτές του ΔNT προβλέπουν επίσης:
• Συρρίκνωση της οικονομίας 3% εφέτος, ανάκαμψη από το 2012 με ανάπτυξη 1,1%, ενώ θα φθάσει το 2,1% την περίοδο 2013-14.
• Υποχώρηση του πληθωρισμού κοντά στο 1% έως τα τέλη του 2011 και διατήρησή του σε αυτό το επίπεδο για αρκετό διάστημα, καθώς οι δομικές μεταρρυθμίσεις ασκούν πιέσεις στις τιμές.
Το ΔΝΤ εμφανίζεται πρόθυμο για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από 5 σε 10 χρόνια και εκτιμά ότι οι καλύτεροι όροι αποπληρωμής του από την τρόικα θα βελτιώσουν την απόσβεσή του, δηλαδή, το κόστος θα μειωθεί από τα 163 στα 110 εκατ. ευρώ κάτι που διευκολύνει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
Παρά τις καθυστερήσεις και την αστοχία στον έλεγχο των πληρωμών του κράτους (καθυστερεί όλο και περισσότερο να πληρώσει εμπρόθεσμα τα χρέη του σε ιδιώτες), το ΔΝΤ έχει δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, με αντάλλαγμα τα μέτρα της περιόδου 2012 - 2014, ύψους 8% του ΑΕΠ, αλλά και πρόσθετα μέτρα για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

www.psema.gr - Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου